Cukier i pestycydy - dr Przemysław Grodzicki

Zapraszam na drugą część wywiadu z biologiem dr Przemysławem Grodzickim z Katedry Fizjologii Zwierząt i Neurobiologii Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Toruniu, który zajmuje się fizjologią i etologią owadów. Nagranie zarejestrowałem ponad rok temu. Niestety nie jest najwyższej jakości, za co przepraszam, ale uważam, ze warto posłuchać ze względu na wartość merytoryczną. W drugiej części rozmawiamy o analizie pokarmów węglowodanowych dla pszczół i badaniach z nimi związanych. W dalszej kolejności rozmawiamy o tym czym są pestycydy i jak działają oraz na temat badań o ich wpływie na środowisko ula.
Strona dr Grodzickiego: https://www.bio.umk.pl/katedra-fizjologii-zwierzat-i-neurobiologii/pracownicy/dr-przemyslaw-grodzicki/
Strona Fundacji Leśna Droga: https://www.facebook.com/Fundacja-Le%C5%9Bna-Droga-1313855312073227/

Rozdziały:
  • 00:40 Analiza pokarmów węglowodanowych
  • 09:40 Problem pożytków
  • 12:40 Cukier a przeżywalność
  • 21:40 Czym są pestycydy
  • 26:00 Jak działa insektycyd
  • 32:15 Wpływ na środowisko ula
  • 43:00 Podziękowania

2 komentarze:

  1. Muzyka na początku tragedia proszę proszę zmień

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję za opinię. Muzyka to rzecz gustu. Nie da się niestety zadowolić wszystkich. Na razie mam więcej pozytywnych opinii. Ta jest pierwsza negatywna.

    OdpowiedzUsuń