Menu

Cukier i pestycydy - dr Przemysław Grodzicki

Zapraszam na drugą część wywiadu z biologiem dr Przemysławem Grodzickim z Katedry Fizjologii Zwierząt i Neurobiologii Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Toruniu, który zajmuje się fizjologią i etologią owadów. Pierwsza część dotyczyła termoregulacji pszczół. Nagranie zarejestrowałem ponad rok temu. Niestety nie jest najwyższej jakości, za co przepraszam, ale uważam, ze warto posłuchać ze względu na wartość merytoryczną. W drugiej części rozmawiamy o analizie pokarmów węglowodanowych dla pszczół i badaniach z nimi związanych. W dalszej kolejności rozmawiamy o tym czym są pestycydy i jak działają oraz na temat badań o ich wpływie na środowisko ula.
Strona dr Grodzickiego: https://www.bio.umk.pl/katedra-fizjologii-zwierzat-i-neurobiologii/pracownicy/dr-przemyslaw-grodzicki/
Strona Fundacji Leśna Droga: https://www.facebook.com/Fundacja-Le%C5%9Bna-Droga-1313855312073227


Rozdziały:

  • 00:40 Analiza pokarmów węglowodanowych
  • 09:40 Problem pożytków
  • 12:40 Cukier a przeżywalność
  • 21:40 Czym są pestycydy
  • 26:00 Jak działa insektycyd
  • 32:15 Wpływ na środowisko ula
  • 43:00 Podziękowania
Jeżeli spodobał się Tobie odcinek możesz postawić mi dobrą kawę lub coś innego: https://www.paypal.com/cgi-bin/webscr?cmd=_s-xclick&hosted_button_id=SPVUJ3CP6NU2Q&source=url
Możesz także regularnie wspierać Radio Warroza za pomocą portalu Patronite:

2 komentarze:

  1. Muzyka na początku tragedia proszę proszę zmień

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję za opinię. Muzyka to rzecz gustu. Nie da się niestety zadowolić wszystkich. Na razie mam więcej pozytywnych opinii. Ta jest pierwsza negatywna.

    OdpowiedzUsuń

Komentuj śmiało, ale z zachowaniem kultury.