Menu

Pochodzenie i ewolucja życia - prof. Paweł Golik

Moim gościem jest biolog genetyk profesor Paweł Golik. Dyrektor Instytutu Genetyki i Biotechnologii na Wydziale Biologii Uniwersytetu Warszawskiego. W pierwszej części wywiadu rozmawiamy o powstaniu i ewolucji życia na Ziemi oraz skąd się wzięły owady zapylające i kulturalne gadające małpy. Profesor obecnie kieruje zespołem badającym ewolucję działania genów mitochondrialnych u różnych gatunków drożdży w Instytucie Biochemii i Biofizyki Polskiej Akademii Nauk. Jego zainteresowania naukowe są jednak znacznie szersze. Publikuje i wykłada na temat genetycznych podstaw mechanizmów ewolucji, historii wędrówek populacji ludzkich w czasach prehistorycznych oraz na temat biotechnologii i inżynierii genetycznej. Naukowo fascynuje go genom mitochondrialny.

Fotografia do ilustracji odcinka: Jakub Ostałowski
Fragment "cytowanej" muzyki udostępnionej na Wikipedii: The Beatles: "Lucy in the Sky with Diamonds", która była inspiracją do nadania imienia pewnej australopiteczki: Lucy.

Rozdziały:
  • 00:02:28 Powstanie życia
  • 00:09:01 Ostatni wspólny przodek
  • 00:13:16 Symbioza z bakteriami i wirusami
  • 00:17:31 Dostatecznie dobre przystosowanie
  • 00:21:09 Jak powstały zapylacze i pszczoły?
  • 00:27:15 Jak powstał ohydek szalej?
  • 00:33:36 Co jest naturalne?
Jeżeli spodobał się Tobie odcinek możesz postawić mi dobrą kawę lub coś innego: https://www.paypal.com/cgi-bin/webscr?cmd=_s-xclick&hosted_button_id=SPVUJ3CP6NU2Q&source=url
Możesz także regularnie wspierać Radio Warroza za pomocą portalu Patronite:

Profesor Paweł Golik pojawił się już na łamach tego bloga kiedy opisywałem reaktywowany w Warszawie w 2020 roku Dzień Darwina na UW.

Dwójka człowiekowatych: Lucy i prof. Paweł Golik, fot: Jakub Ostałowski
Dwóch gadających eukariontów po nagraniu: prof. Paweł Golik i Warroza

2 komentarze:

  1. Znów świetna robota. czekam na część 2 ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ponownie dziękuję i cieszę się, że ponownie się podobało. Druga się jest właśnie w montażu.

      Usuń

Komentuj śmiało, ale z zachowaniem kultury.